Hooggevoeligheid

Bent u overgevoelig voor zintuiglijke prikkels? Kunt u bij voorbeeld slecht tegen lawaai of harde achter­grond­mu­ziek, of schrikt u van schelle lichten? Wordt u snel moe in gezeldschap? En leidt dit er wel eens toe dat u zich in in gezelschap vaak wat op de achtergrond houdt?

Misschien bent u hooggevoelig, ofwel een “HSP”, een High Sensitive Person. Dit is een vraag die niet zo gemakkelijk is te beantwoorden. Er is namelijk geen duidelijke definitie van hooggevoeligheid. Ook ontbreekt het aan goede tests om deze eigenschap te meten. De meest gebruikte test hiervoor is de vragenlijst van Elaine Aron, wereldwijd de meest toonaangevende onderzoekster op dit gebied.

Indien u coaching overweegt, kun u zichzelf het beste deze vragen stellen:
"Heb ik op mijn werk of in mijn privéleven gauw last van de aanwezigheid van anderen en belemmert dat mijn functioneren of levensgeluk?"
"Durf ik mijzelf te weinig te laten zien of gelden en kom ik daardoor in werk of privéleven tekort?"
"Nemen innerlijke vragen en twijfels zoveel plaats in, in mijn leven dat ik mijzelf niet zo goed kan handhaven?"

De antwoorden op dit soort vragen bepalen niet zozeer of het etiket HSP op u van toepassing is, maar meer of u baat kunt hebben bij coaching. Bij coaching krijgt u misschien ook nog wat inzicht in de HSP vraag, maar u wordt in de allereerste plaats geholpen om u beter door het leven of uw werk heen te slaan.

De coaching die ik aanbied is in de eerste plaats heel praktisch en doelgericht: we kijken waar u pro­ble­men ondervindt en gaan oefenen om die op te lossen. Bij hooggevoeligheid gaan we ook aan de slag om van uw “zwakke”, juist uw een sterke punten te maken. Mijn eigen ervaringen met hoog­ge­voe­lig­heid zijn natuurlijk een voordeel bij het coachen daarin. Als u uw gevoeligheid goed kunt hanteren, heeft u juist een voorsprong op anderen!